10 vragen om hijswerkzaamheden veilig uit te voeren

De 10 vragen voor veilig hijsen, zoals gebruikt in de recommended practice van de International Association of Oil & Gas Producers (OGP).

1. Zijn alle betrokkenen bekend met de regels en procedures voor de hijsopdracht?

2. Zijn alle betrokkenen bij de Toolbox geweest?

3. Zijn de benodigde hef- en/of hijsmiddelen en materialen gecontroleerd en gekenmerkt met:

 • Veilig hijsgewicht (SWL of WLL);
 • Een uniek identificatienummer;
 • Een geldige inspectiedatum?
4. Functineren alle veiligheidsvoorzieningen?
 
5. Weet iedereen wie de Person in Charge is?
 
6. Is iedereen gekwalificeerd en bewust van zijn of haar taken?
 
7. Is er een goedgekeurd hijsplan, een taak-risico-analyse en begrijpt iedereen de hijsopdracht en de voorzorgsmaatregelen?
 
8. Weten we wanneer de hijswerkzaamheden gestaakt moeten worden m.b.t. de weersomstandigheden (b.v. windkracht, seastate)?
 
9. Is het hijsgebied gecontroleerd en is iedereen op een veilige afstand voor het geval de hijs zwaait of valt?
 
10. Zijn de communicatie en middelen overeengekomen en zijn deze duidelijk?
 
Voor een gemakkelijke distributie kunt het bestand ook hier downloaden.

 • Heffen

  Heffen

  Heffen is een activiteit waarbij de last op een gecontroleerde en geleide wijze wordt opgeheven, normaal gesproken vanaf de onderkant van de last met bijvoorbeeld een vorkheftruck, schroefvijzel, dommekracht, hydraulische vijzel, teenvijzel, hefkussen, etc.

 • Rigging

  Rigging

  Het verplaatsen van een last horizontaal, verticaal of onder andere hoeken en mogelijk door verschillende vloerniveaus, door gebruik te maken van verschillende soorten hef- en hijsmiddelen. Hef- en hijsmiddelen worden daarbij onderverdeeld in hef- en hijswerktuigen versus hef- en hijsgereedschappen.

 • Hijsen

  Hijsen

  Hijsen is een activiteit waarbij de last wordt opgehangen en waarbij deze vrij hangt, bijvoorbeeld door middel van één of meerdere hijskranen, kettingtakels, rateltakels, hijsportaal, balkklem, lier, drijvende bok, vijzel met bundel voorspanstaaldraad, enz.

 • Gespecialiseerd transport

  Gespecialiseerd transport

  Transport van zware, abnormale en extra grote lasten door middel van gespecialiseerde transportmiddelen zoals zelfrijdende modulaire transport eenheden (zogenaamde SPMT"s), conventionele modulaire en meer-assige trailers, slede technieken, zware industriële rollensets en zware "rolschaatsen" op basis van eindloze kettingtechnieken.