Verantwoordelijk Persoon hijswerkzaamheden - alles wat u moet weten

Om ervoor te zorgen dat alle hijswerkzaamheden die op de werkplek worden uitgevoerd veilig zijn, vereist de wet in alle landen van de Europese Unie en in de VS dat elke hijsoperatie wordt gepland en onder toezicht van een Verantwoordelijk Persoon wordt uitgevoerd.

In deze richtlijn zoemen we in op de definitie van de Verantwoordelijk Persoon voor hijswerkzaamheden, leggen we uit wat deze persoon doet, zijn taken en verantwoordelijkheden, hoe u Verantwoordelijk Persoon kunt worden, welke training vereist is en schetsen we enkele andere veel voorkomende rollen die betrokken zijn bij hijswerkzaamheden.

U kunt het document hier downloaden.

De Verantwoordelijk Persoon cursusinformatie met trainingsdata en inschrijfformulier kunt u hier downloaden!

 • Heffen

  Heffen

  Heffen is een activiteit waarbij de last op een gecontroleerde en geleide wijze wordt opgeheven, normaal gesproken vanaf de onderkant van de last met bijvoorbeeld een vorkheftruck, schroefvijzel, dommekracht, hydraulische vijzel, teenvijzel, hefkussen, etc.

 • Rigging

  Rigging

  Het verplaatsen van een last horizontaal, verticaal of onder andere hoeken en mogelijk door verschillende vloerniveaus, door gebruik te maken van verschillende soorten hef- en hijsmiddelen. Hef- en hijsmiddelen worden daarbij onderverdeeld in hef- en hijswerktuigen versus hef- en hijsgereedschappen.

 • Hijsen

  Hijsen

  Hijsen is een activiteit waarbij de last wordt opgehangen en waarbij deze vrij hangt, bijvoorbeeld door middel van één of meerdere hijskranen, kettingtakels, rateltakels, hijsportaal, balkklem, lier, drijvende bok, vijzel met bundel voorspanstaaldraad, enz.

 • Gespecialiseerd transport

  Gespecialiseerd transport

  Transport van zware, abnormale en extra grote lasten door middel van gespecialiseerde transportmiddelen zoals zelfrijdende modulaire transport eenheden (zogenaamde SPMT"s), conventionele modulaire en meer-assige trailers, slede technieken, zware industriële rollensets en zware "rolschaatsen" op basis van eindloze kettingtechnieken.