Veiligheid bij hijsen en heffen

Veel te vaak hadden hef- en hijsgerelateerde ongevallen voorkomen kunnen worden door eenvoudig operators te trainen in de bediening, veilige rigging, inspectie- en onderhoudsprocedures van de takel. Training van de bedieners van hef- en hijsmiddelen is niet alleen slim; het is een vereiste. Training moet niet worden gezien als extra kosten, maar als een middel om de totale kosten te verlagen door het aantal verwondingen en productstoringen te verminderen en de productiviteit te verhogen. Wanneer er een hef- of hijstaak is, moet de klus goed worden gedaan, vanaf de eerste inspectie tot het einde van de hijsoperatie.

 • Heffen

  Heffen

  Heffen is een activiteit waarbij de last op een gecontroleerde en geleide wijze wordt opgeheven, normaal gesproken vanaf de onderkant van de last met bijvoorbeeld een vorkheftruck, schroefvijzel, dommekracht, hydraulische vijzel, teenvijzel, hefkussen, etc.

 • Rigging

  Rigging

  Het verplaatsen van een last horizontaal, verticaal of onder andere hoeken en mogelijk door verschillende vloerniveaus, door gebruik te maken van verschillende soorten hef- en hijsmiddelen. Hef- en hijsmiddelen worden daarbij onderverdeeld in hef- en hijswerktuigen versus hef- en hijsgereedschappen.

 • Hijsen

  Hijsen

  Hijsen is een activiteit waarbij de last wordt opgehangen en waarbij deze vrij hangt, bijvoorbeeld door middel van één of meerdere hijskranen, kettingtakels, rateltakels, hijsportaal, balkklem, lier, drijvende bok, vijzel met bundel voorspanstaaldraad, enz.

 • Gespecialiseerd transport

  Gespecialiseerd transport

  Transport van zware, abnormale en extra grote lasten door middel van gespecialiseerde transportmiddelen zoals zelfrijdende modulaire transport eenheden (zogenaamde SPMT"s), conventionele modulaire en meer-assige trailers, slede technieken, zware industriële rollensets en zware "rolschaatsen" op basis van eindloze kettingtechnieken.